Αθηναγόρας: Αναζητώ απεγνωσμένα τους ιερείς και τους πιστούς στην Αϊτή


Αγνοείτο η τύχη δύο Ελληνορθόδοξων ιερέων, χιλίων Ορθόδοξων πιστών και περίπου χιλίων πεντακοσίων Ορθόδοξων παιδιών των σχολείων της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή της Αϊτής μέχρι την ώρα που εκτυπώθηκε η παρούσα έκδοση του «Εθνικού Κήρυκα».

Κατ’ αρχήν, αλλεπάλληλες προσπάθειες του «Ε.Κ.» από την Τετάρτη να επικοινωνήσει απευθείας με την κοινότητα του Αγίου Ιωάννη απέβησαν άκαρπες επειδή υπάρχει διακοπή των τηλεπικοινωνιών.

Ωστόσο, χτες Πέμπτη, το πρωί, εντοπίσαμε στην Αθήνα τον Μητροπολίτη Μεξικού και πάσης Κεντρώας Αμερικής, όπου έχει μεταβεί ήδη επιδιδόμενος σε διάφορες ενέργειες και κινητοποιήσεις για την άμεση βοήθεια του χειμαζόμενου λαού της Αϊτής και κατ' επέκταση του Ορθόδοξου ποιμνίου του.

Ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας είπε στον «Εθνικό Κήρυκα» πως «βρίσκομαι στην Ελλάδα και προσπαθούμε να βρούμε τους ιερείς μας στην Αϊτή, προσπαθούμε απεγνωσμένα να επικοινωνήσουμε μαζί τους και δεν ξέρω αν ζουν κιόλας διότι η περιοχή που επλήγη από τον φοβερό σεισμό είναι εκεί που είναι η εκκλησία, τα σχολεία και τα σπίτια μας».

Ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας είπε ότι «έχουμε δύο σχολεία με 1.500 παιδιά, έχουμε δύο Ελληνορθόδοξους ιερείς Αϊτινούς, οι οποίοι είναι ελληνομαθείς και ελληνολάτρες διότι τους έστειλα στην Ελλάδα και σπούδασαν».

Στην ερώτηση τι μαθαίνουν για την κατάσταση που επικρατεί εκεί, είπε: «Προσπαθώ απεγνωσμένα να επικοινωνήσω, δεν μπορώ να ανοίξω τηλεφωνική γραμμή, είναι όλα νεκρά, τα τηλέφωνα δεν λειτουργούν, ηλεκτρικό ρεύμα δεν υπάρχει». Επεσήμανε, πως «έχω παρακαλέσει εδώ το υπουργείο Εξωτερικών να με βοηθήσει να δούμε τι γίνεται, αν ζουν οι ιερείς, τι γίνονται τα παιδιά του σχολείου.

Υπάρχουν εκεί 17 Ελληνες και κάτι επιχειρήσεις, τους οποίους ήδη εντόπισε η ελληνική κυβέρνηση σήμερα μέσω της πρεσβείας μας στο Καράκας». Ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας ανέφερε ακόμα πως «ανησυχώ πολύ για τα παιδιά του σχολείου, δεν ξέρω τι γίνεται, αν επέζησαν όλα, αν τραυματίσθηκαν ή ο μη γένοιτο σκοτώθηκαν και πόσα.

Ολα αυτά θα τα βρούμε εντός των δύο προσεχών ημερών». Και εξήγησε ότι «μία είναι η εκκλησία, του Αγίου Ιωάννη, αλλά το δεύτερο σχολείο είναι επ' ονόματι του Αγίου Γεωργίου». Πρόσθεσε δε, πως «η κοινότητα αποτελείται από περίπου χίλιους Ορθόδοξους Αϊτινούς, αλλά δεν μπορέσαμε να μάθουμε τίποτε για την κοινότητα, προσπαθούμε απεγνωσμένα με τη βοήθεια των ελληνικών Αρχών».

Ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας, όπως είπε, προσπαθεί «με την Οργάνωση ‘Αλληλεγγύη’ να εξασφαλίσω ανθρωπιστική βοήθεια και υπάρχει το ενδεχόμενο να μεταβούμε στην Αϊτή κομίζοντας ανθρωπιστική βοήθεια είτε με αεροπλάνο, είτε με πλοίο». Εν τω μεταξύ, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, με εγκύκλιό του με ημερομηνία 13 Ιανουαρίου 2010 και με αριθμό πρωτοκόλλου 04 / 10, ανάμεσα στα άλλα αναφέρει, πως «με μεγάλη θλίψη και βαθειά συμπάθεια πληροφορηθήκαμε την τραγική είδηση περί του καταστρεπτικού σεισμού, ο οποίος έπληξε χθες τη χώρα της Αϊτής, προκαλώντας εκτεταμένες ζημίες και απώλειες της ζωής αμέτρητων ανθρώπων.

Χιλιάδες θεωρούνται οι νεκροί, και ακόμη περισσότεροι έχασαν μέλη της οικογενείας τους, τα σπίτια και τις εργασίες τους. Οι υποδομές και τα ιδρύματα της πρωτευούσης, [Port-au-Prince] - είναι πλέον συντρίμμια».

Ο Αρχιεπίσκοπος καλεί τους Ελληνορθόδοξους πιστούς σε προσευχή για τους σεισμοπαθείς και σημειώνει στην εγκύκλιό του πως «απαντώντας σ' αυτή την τραγωδία, παρακαλώ πρωτίστως τους πιστούς της Ελληνορθοδόξου Εκκλησίας στην Αμερική να προσευχηθούν ολόθερμα για τους ανθρώπους της Αϊτής.

Είθε να τους βοηθήσουμε με τις προσευχές μας ώστε ν' ανακαλύψουν την ουράνια γαλήνη αυτές τις ώρες της οδύνης και του πόνου, και είθε ν' αντλήσουν δύναμη και ελπίδα από τον Θεόν μέσω της πίστεως και της διακονίας αγάπης και θεραπείας η οποία προσφέρεται από ολόκληρο τον κόσμο.

Επίσης, ας προσευχηθούμε για τους Ελληνορθόδοξους πιστούς και τις δύο ενορίες της Αϊτής οι οποίες είναι υπό την ποιμαντορία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεξικού κ. Αθηναγόρου. Δεόμεθα για την ασφάλεια και ευημερία, την μαρτυρία πίστεως και διακονία των αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Ο Αρχιεπίσκοπος κάνει έκκληση να περιαχθεί έκτακτος δίσκος μεθαύριο Κυριακή 17 Ιανουαρίου για την υποστήριξη των σεισμοπαθών. Αναφέρει στην εγκύκλιό του, «παρακαλώ, επίσης, τις ενορίες τις Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας να περιαγάγουν εδικό δίσκο συλλογής χρημάτων την Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, ως ένδειξη συμπαραστάσεως στις ανάγκες των ανθρώπων της Αϊτής.

Αυτή η χώρα και οι πολίτες της έχουν βιώσει πολυάριθμες τραγωδίες και δυσχέρειες, αλλά αυτή η φυσική καταστροφή έχει δυσχεράνει τις δυσκολίες λόγω της καταστροφής νοσοκομείων, σχολείων, εκκλησιών και σταθμών βοηθείας».

Και κατακλείνει την εγκύκλιό του, λέγοντας «παρακαλείσθε να αποστείλετε τις προσφορές σας στην Αρχιεπισκοπή πληρωτέες στην ‘Greek Orthodox Archdiocese’ με την ένδειξη ‘Haiti Relief Fund’ (Ταμείο Βοηθείας Αϊτής).

Εύχομαι ν' ανταποκριθούμε σ' αυτή την τεράστια κρίση με προσευχή, δώρα και διακονία γνωρίζοντας ότι ο Κύριός μας θα χαρίσει συμπόνια και θεραπεία μέσω της μαρτυρίας της αγάπης Του».
Διαβάστηκε :

Δημοφιλείς αναρτήσεις