Έκτακτη βοήθεια από όλο τον κόσμο



Ένα 24ωρο μετά τον καταστροφικό σεισμό που ισοπέδωσε την πρωτεύουσα της Αϊτής Πόρτ-ο-Πρενς, χιλιάδες κάτοικοι περιφέρονταν στους δρόμους ψάχνοντας κάπου για να κοιμηθούν. Ο αριθμός των θυμάτων δεν είναι εφικτό ακόμη να υπολογιστεί, ωστόσο ο πρωθυπουργός της χώρας Ζαν-Μαξ Μπελρίβ, εξέφρασε την ανησυχία του ότι ο αριθμός των θυμάτων από το φονικό σεισμό των 7,3 Ρίχτερ θα ξεπεράσει τους εκατό χιλιάδες.

Εν τω μεταξύ, δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Πορτ-ο-Πρενς, μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου. Μεγάλος αριθμός κτιρίων κατέρρευσε, μεταξύ των οποίων νοσοκομεία, ξενοδοχεία, ακόμη και το Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός εκτιμά ότι τουλάχιστον τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί από τον σεισμό.

Τα νοσοκομεία, τα περισσότερα από τα οποία έχουν καταρρεύσει ή έχουν υποστεί ζημιές,εκτός από ένα, πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα με τη ροή των τραυματιών να μη σταματά.

Η υδροδότηση, η ηλεκτροδότηση και τα φάρμακα δεν φθάνουν, έλεγαν γιατροί. Τα νεκροτομεία γέμισαν.

Η οργάνωση "Γιατροί Χωρίς Σύνορα" κάνουν λόγο για τεράστιες απώλειες, την ώρα που έχουν "στηθεί" υπαίθρια νοσοκομεία, όπου το νοσηλευτικό προσωπικό προσπαθεί να προσφέρει ότι βοήθεια μπορεί σε ανθρώπους με πολύ σοβαρά τραύματα.

Την ίδια ώρα οι εικόνες που περιγράφονται στους δρόμους της Αϊτής είναι βιβλικής καταστροφής.

Οι προσπάθειες για την ανεύρεση επιζώντων στα συντρίμμια συνεχίστηκε καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, το σκοτάδι έκρυβε τις σειρές από πτώματα, ενώ μοιρολόγια, τραγούδια και προσευχές, ακούγονταν στους δρόμους ή ότι έχει απομείνει από αυτούς.

Οι διασώστες καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, ενώ αναφέρθηκαν περιπτώσεις όπου κάποιοι από αυτούς έσκαβαν με εργαλεία τα γυμνά τους χέρια προσπαθώντας να σώσουν όσους περισσότερους μπορούσαν.

Σχεδόν 30 ώρες μετά το σεισμό των 7 Ρίχτερ, η ξένη βοήθεια και ο βαρύς εξοπλισμός που θα βοηθούσαν τους διασώστες ακόμα δεν έχουν φτάσει στη νήσο.

Πρόκειται για τον χειρότερο σεισμό των τελευταίων δύο αιώνων. Σύμφωνα με το Γεωφυσικό Ινστιτούτο Ερευνών των ΗΠΑ, το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε 10 χιλιόμετρα δυτικά του Καρφούρ και 16 χιλιόμετρα από την μεγαλύτερη πόλη της χώρας, Πορτ-ο-Πρενς σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων. Λίγα λεπτά αργότερα, τον κύριο σεισμό, ακολούθησαν μετασεισμοί 5,9 και 5,5 ρίχτερ. Εκδόθηκε ειδοποίηση για τσουνάμι προς όλες τις χώρες της Καραϊβικής.


Ισοπεδώθηκαν σπίτια και κυβερνητικά κτίρια

Στην πρωτεύουσα της φτωχότερης χώρας του δυτικού ημισφαιρίου εκτυλίχτηκαν σκηνές χάους. Ο πρόεδρος της Αϊτής Ρενέ ,Πρεβάλ, δήλωσε ότι φοβάται πως χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον πολύ ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα του, που γκρέμισε το κτίριο του κοινοβουλίου στην πρωτεύουσα καθώς και σχολεία και νοσοκομεία.

"Το Κοινοβούλιο έχει καταρρεύσει. Η εφορία έχει καταρρεύσει. Τα σχολεία έχουν καταρρεύσει. Τα νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει", τόνισε ο Aϊτινός πρόεδρος. Συγκεχυμένες παραμένουν, ένα 24ωρο μετά το φονικό σεισμό, οι πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών. Ο Αϊτινός πρόεδρος, Ρενέ Πρεβάλ δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να αναφερθούμε σε συγκεκριμένο αριθμό. "Μέχρι τώρα έχω ακούσει για 30 έως 50 χιλιάδες νεκρούς. Κι εγώ προσπαθώ να καταλάβω μέγεθος του φαινομένου", σχολίασε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Το εφιαλτικό σενάριο των 500.000 νεκρών εξέφρασε ο γερουσιαστής Γιούρι Λατορτί.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των νεκρών είναι και ο καθολικός Αρχιεπίσκοπος Ζόσεφ Μιοτ.

Μεταξύ των θυμάτων 14 μέλη της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ

Ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στην Αϊτή, Χέντι Ανάμπι, σκοτώθηκε από την ισχυρή σεισμική δόνηση που έπληξε τη χώρα, ανακοίνωσε ο Αϊτινός πρόεδρος, Ρενέ Πρεβάλ. "Ο πρεσβευτής Ανάμπι είναι νεκρός. Εκφράζουμε τη συμπάθειά μας και τα συλλυπητήριά μας στη διεθνή κοινότητα", δήλωσε ο Πρεβάλ στους δημοσιογράφους, στο Πορτ-ο-Πρενς. Ωστόσο, τα Ηνωμένα Έθνη δεν επιβεβαίωσαν το θάνατο του και ανακοίνωσαν ότι 14 μέλη της ειρηνευτικής αποστολής του οργανισμού (11 Βραζιλιάνοι, τρεις Ιορδανοί και ένας Αϊτινός) εχουν σκοτωθεί και άλλα 150 αγνοούνται.

Το αρχηγείο της αποστολής του ΟΗΕ στο Πορτ-ο-Πρενς έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. Όπως μεταδίδουν τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, οκτώ Κινέζοι κυανόκρανοι έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια και άλλοι δέκα αγνοούνται. Σημειώνεται ότι στην Αϊτή έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ, περίπου 125 Κινέζοι κυανόκρανοι. Επίσης σύμφωνα με ιορδανική στρατιωτική πηγή στο Αμάν, τρεις Ιορδανοί κυανόκρανοι σκοτώθηκαν και άλλοι 21 τραυματίστηκαν. Όπως ανακοίνωσε ο στρατηγός της Βραζιλίας, Κάρλος Μπαρτσέλο, τέσσερις Βραζιλιάνοι στρατιώτες που συμμετείχαν στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Αϊτή σκοτώθηκαν, ενώ οι αγνοούμενοι φτάνουν τους 200.

Βιβλική καταστροφή στο Πορτ-ο-Πρενς

Εργαζόμενος οργάνωσης αρωγής των ΗΠΑ, περιέγραψε μια βιβλική καταστροφή, όπου μεγάλα κτίρια, περιλαμβανομένων γραφείων, ξενοδοχείων, καταστημάτων και κυβερνητικών κτιρίων, έχουν καταρρεύσει με εκατοντάδες, πιθανώς χιλιάδες, ανθρώπους να έχουν θαφτεί στα συντρίμμια. "Όλη η πόλη είναι στο σκοτάδι, χιλιάδες άνθρωποι είναι στους δρόμους, δεν έχουν πού να πάνε", δήλωσε ο Ραχμάνι Ντόμερσαντ, στέλεχος μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης. "Είδα 7 με 8 κτίρια, γραφεία και ξενοδοχεία και πολυκαταστήματα, να έχουν καταρρεύσει... νομίζω ότι αν μιλήσουμε για εκατοντάδες θύματα θα υποτιμάμε την πραγματικότητα", πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, εξέφρασε σήμερα την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση στην Αϊτή.Η τραγωδία αυτή απαιτεί να αναληφθεί μία πελώρια πρωτοβουλία διάσωσης και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας , υποστήριξε ο κ. Μουν.

Μιλώντας από το βήμα του διεθνούς οργανισμού, ο γενικός γραμματέας δήλωσε ακόμα ότι ο επικεφαλής της ειρηνευτικής αποστολής (Minustah) στη σκληρά δοκιμαζόμενη αυτή χώρα της Καραϊβικής, ο Τυνήσιος Χέντι Αναμπι και ο αναπληρωτής του, είναι αγνοούμενοι. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί το ταχύτερο δυνατό στην Αϊτή.

Εν τω μεταξύ, τα σωστικά συνεργεία καταβάλλουν απεγνωσμένες προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό τους μαζί με συγγενείς που έσκαβαν με τα ίδια τους τα χέρια. Οι τηλεπικοινωνίες και η ηλεκτροδότηση διακόπηκαν και η χώρα κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Αργά τη νύχτα της Τρίτης, λεηλατήθηκαν σούπερ - μάρκετ που κατέρρευσαν μερικώς μετά το σεισμό ενώ χιλιάδες Αϊτινοί πέρασαν το χθεσινό βράδυ στους δρόμους της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς.

200 αγνοούμενοι από κατάρρευση ξενοδοχείου

Εν τω μεταξύ, περίπου διακόσιοι άνθρωποι αγνοούνται όταν κατέρρευσε ένα από τα μεγαλύτερα και πολυτελέστερα του Πορτ ο Πρενς. Όπως ανακοίνωσε ο γάλλος υφυπουργός Συνεργασίας Αλέν Ζουαντέ "μας ενημέρωσαν ότι το ξενοδοχείο Le Montana κατέρρευσε". Ο ίδιος πρόσθεσε: "Από τους 300 ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο μόνο οι εκατό διασώθηκαν. Αυτό μας ανησυχεί πολύ". Περίπου 1.400 Γάλλοι ζουν στην Αϊτή και από αυτούς οι περισσότεροι στην πρωτεύουσα Πορτ ο Πρενς. "Περίπου εξήντα Γάλλοι κατέφυγαν στην πρεσβεία μας, που και αυτή όμως έχει πληγεί από τον σεισμό, το ίδιο και οι κατοικία του πρεσβευτή" διευκρίνισε ο γάλλος υπουργός.

Διεθνής βοήθεια

Η Διεθνής Υπηρεσία του Ερυθρού Σταυρού, κινητοποιήθηκε λίγες ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό, τονίζοντας πως "είναι αναγκαία μια διεθνής επιχείρηση μαζικής βοήθειας". "Υπάρχουν ήδη στην Αϊτή είδη πρώτης ανάγκης που θα βοηθήσουν 3.000 οικογένειες για τρεις ως τέσσερις ημέρες, αλλά πρέπει να στείλουμε και άλλα από το περιφερειακό κέντρο αντιμετώπισης καταστροφών στον Παναμά", δήλωσε ο Ζαν-Λυκ Μαρτινάζ, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού (FICR). Ακόμη πρόσθεσε πως υπάρχει μεγάλη ανάγκη για φάρμακα και νερό, αφού σχεδόν όλες οι υποδομές έχουν καταστραφεί".

Οικονομική βοήθεια προς τους σεισμοπαθείς της Αϊτής αναμένεται να παράσχει και το Διεθνές Νομισματικό (ΔΝΤ), όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του οργανισμού, Ντομινίκ Στρος-Καν. "Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να εκπληρώσει τον ρόλο του προσφέροντας βοήθεια στους τομείς που ειδικεύεται. Εχω ήδη ζητήσει από το προσωπικό να εξετάσει όλες τις πιθανότητες", επισήμανε ο κ. Στρος-Καν. Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα παράσχει στην πολύπαθη χώρα οικονομική βοήθεια ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (ΡΑΜ) θα στείλει στην Αϊτή δύο αεροσκάφη με τρόφιμα για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού, όπως δήλωσε ο Αλεσάντρο Λόπες - Τσισέρι εκπρόσωπος του προγράμματος.

Από την πλευρά του, ο Παστόρ Βάσκες, εκπρόσωπος της πρεσβείας της Δομινικανής Δημοκρατίας, δήλωσε ότι "επικρατεί μεγάλο, πολύ μεγάλος χάος. Ακούγονται σειρήνες, άνθρωποι τρέχουν απελπισμένοι". Ο πρεσβευτής της Αϊτής στις ΗΠΑ, Ρεϊμόντ Αλσίντ Ζοζέφ έκανε νωρίτερα λόγο, μιλώντας στο CNN, για "καταστροφή μεγάλων διαστάσεων".

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να χορηγήσει βοήθεια στην πληγείσα περιοχή και εξέφρασε τη συμπαράσταση του στο λαό της Αϊτής. Η υπουργός εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ανακοίνωσε ότι θα παράσχει πολιτική, στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια. Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι ακυρώνει την περιοδεία της στον Ειρηνικό και ότι επιστρέφει στην Ουάσινγκτον λόγω του σεισμού. Η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι θα στείλει άμεση βοήθεια 200.000 δολαρίων στη χώρα.

Επιπλέον, ο αμερικανικός στρατός διέταξε σήμερα τον απόπλου προς την Αϊτή ενός πυρηνικού αεροπλανοφόρου και τριών αμφίβιων πλοίων, συμπεριλαμβανομένου ενός που μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 2.000 πεζοναύτες. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, το αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson βρίσκεται ήδη καθ΄οδόν και αναμένεται να φτάσει στην Αϊτή την Παρασκευή προκειμένου να βοηθήσει τους πληγέντες του σεισμού.

Τρία αμφίβια πλοία, ανάμεσα τους το USS Bataan, το οποίο μπορεί να μεταφέρει 2.000 πεζοναύτες και άλλα δύο μικρότερα πλοία είναι έτοιμα να αποπλεύσουν προς την Αϊτή.

Έκτος από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Βρετανία, ο Καναδάς και πολλές κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική ετοιμάζονται να παράσχουν βοήθεια στην Αϊτή.

Στο Παρίσι, ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Μπερνάρ Κουσνέρ, δήλωσε ότι η Γαλλία "εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη" της στην Αϊτή, προσθέτοντας ότι το κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων της χώρας άρχισε να εργάζεται για "να κινητοποιηθεί και να αποστείλει χωρίς καθυστέρηση κατεπείγουσα βοήθεια στο Πορτ-ο-Πρενς".

"Περίπου 50 Γάλλοι αναζητούνται γιατί βρίσκονταν στη διάρκεια του σεισμού σε περιοχές πολύ επικίνδυνες που λίγο πολύ έχουν καταστραφεί", τόνισε ο κ. Κουσνέρ.

Το πρωί της Τετάρτης, δύο γαλλικά αεροσκάφη που μεταφέρουν διασώστες και ανθρωπιστική βοήθεια αναχώρησαν σήμερα για την Αϊτή, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Συνεργασίας.

Ο Καναδάς - όπου ζουν περίπου 80.000 Αϊτινοί - εξέφρασε τη "βαθιά ανησυχία" του για την κατάσταση μετά το σεισμό στην Αϊτή. Ο Καναδός ΥΠΕΞ Λόρενς Κάνον ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα παράσχει οικονομική βοήθεια συνολικού ύψους πέντε εκατ. δολαρίων αλλά και εναέρια μέσα με ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα ανακοίνωσε αποστολή βοήθειας και σωστικών συνεργείων στην πληγείσα περιοχή. Η Κολομβία έχει τεθεί "σε συναγερμό και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στην έκκληση των αρχών της Αϊτής για βοήθεια" ανακοίνωσε η προεδρία της Μπογκοτά.

Η Βενεζουέλα ανακοίνωσε ότι στέλνει 50μελή "ομάδα ανθρωπιστικής βοήθειας" ενώ το Περού ανακοίνωσε ότι οι 205 άνδρες του στην MINUSTAH θα συμβάλλουν στις σωστικές προσπάθειες και πρόσθεσε ότι ουδείς εξ αυτών τραυματίστηκε.

Η Κούβα θα στείλει έκτακτη ιατρική βοήθεια στην Αϊτή, όπου βρίσκονται ήδη περίπου 400 Κουβανοί μέλη οργανώσεων αρωγής, από τους οποίους μόνο δύο έχουν τραυματιστεί πολύ ελαφρά εξαιτίας του σεισμού, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μπρούνο Ροντρίγκες.

Το ΥΠΕΞ του Μεξικού ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και ότι "ενεργοποίησε σχέδιο προστασίας για Μεξικανούς που αντιμετωπίζουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης" στην Αϊτή.

Στην Δομινικανή Δημοκρατία - που μοιράζεται με την Αϊτή τη νήσο Εσπανιόλα - ο πρόεδρος Λεονέλ Φερνάντες κάλεσε την διεθνή κοινότητα να βοηθήσει την Αϊτή να ξεπεράσει αυτή την "πραγματική τραγωδία" και δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι "έτοιμη" να στείλει βοήθεια.

Η Χιλή θα αποστείλει αύριο στην Αϊτή 15 τόνους βοήθειας σε τρόφιμα και φάρμακα, ενώ ιατρικό προσωπικό και μια ομάδα διασωστών με ειδίκευση στα θύματα σεισμών πρόκειται να φτάσουν στη χώρα επίσης αύριο, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Χιλής, Μισέλ Μπασελέτ.

Η πιο φτωχή χώρα της αμερικανικής ηπείρου

Η Αϊτή, η πρώτη δημοκρατία μαύρων του κόσμου ιδρύθηκε το 1804, έπειτα από επιτυχή εξέγερση σκλάβων εναντίον των Γάλλων αποίκων, στη θάλασσα της Καραϊβικής, νοτιοανατολικά της Κούβας. Ήταν η πρώτη χώρα του κόσμου που αναγνώρισε την Ελλάδα μετά την επανάσταση του 1821. Η μοίρα της χώρας είναι βουτηγμένη στο αίμα εμφύλιων συγκρούσεων και στη φτώχεια ενώ πολλές φορές στο παρελθόν έχει αντιμετωπίσει φυσικές καταστροφές.

Δημοφιλείς αναρτήσεις