Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Θεοφανείων στο Μόναχο


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα έλαβε χώρα στο Μόναχο εφέτος η εορτή των Θεοφανείων. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος ετέλεσε το πρωί τη Θεία Λειτουργία και τον Μέγα Αγιασμό στον ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, της ιστορικής Σαλβάτορκιρχε.

Τόσο ο ναός της Σαλβάτορκιρχε όσο και ο ναός των Αγίων Πάντων, όπου ιερούργησε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ήταν κατάμεστοι από το μεγάλο πλήθος των πιστών, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Μητρόπολης.

Μετά το πέρας των ακολουθιών και τον αγιασμό των πιστών μετέβη ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Αυγουστίνος με τον κλήρο και το λαό στην αρχαιότερη γέφυρα του ποταμού Ίσαρ που διασχίζει την πόλη του Μονάχου και ετέλεσε εκεί τον αγιασμό των υδάτων του ποταμού. Στο σύντομο κύρυγμά του τόνισε τη θεολογική σημασία των Θεοφανείων και του αγιασμού των υδάτων.

Στην ακολουθία του αγιασμού έλαβαν μέρος ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο Αρχιμανδρίτης Πέτρος Κλιτς, ο Σέρβος πρωτοπρεσβύτερος Slobodan Milunovic και ο Βούλγαρος Πρωτοπρεσβύτερος Georgi Schumov. Παρέστησαν επίσης ο πρεσβύτερος της Κοπτικής Εκκλησία Αιγύπτου π. Deuscoros El Antony και ο πρεσβύτερος της Αιθιοπικής Εκκλησίας π. Feleke Mesfin.

Από βαυαρικής πλευράς παρέστησαν και έκαναν σύντομο χαιρετισμό ο ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος Μονάχου κ. Reinhard Marx, ο Ευαγγελικός Επίσκοπος Βαυαρίας κ. Johannes Friedrich, ο Νομάρχης Άνω Βαυαρίας κ. Christoph Hillenbrand, εκπρόσωποι της Βαυαρικής Βουλής και ο Πρώτος Δήμαρχος Μονάχου κ. Christian Ude. Την Πατρίδα μας εκπροσώπησε ο Γενικός Πρόξενος κ. Ανδρέας Ψυχάρης.

Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας του αγιασμού ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Αυγουστίνος έρριψε στον ποταμό ένα μεγάλο Τίμιο Σταυρό. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Βαυαρίας βούτηξαν στα παγωμένα νερά του ποταμού τρεις κολυμβητές για να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό, ο έλληνας συμπατριώτης μας Βασίλειος Αδημούδης και δύο γερμανοί, μέλη του Βαυαρικού Ερυθρού Σταυρού.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και παρατεταμένα χειροκροτήματα υποδέχθηκαν οι πιστοί τους τρεις ριψοκίνδυνους κολυμβητές και ασπάστηκαν τον Σταυρό. Η τελετή έλαβε χώρα στην ελληνική και στη γερμανική γλώσσα. Ο Βυζαντινός Χορός του Ελληνικού Μουσικού Συλλόγου Μονάχου έψαλλε τους κατανυκτικούς ύμνους σε ελληνική γλώσσα, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας κ. Κωνσταντίνου Νικολακόπουλου, καθηγητή και Διευθυντή του Τμήματος της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μονάχου.

Μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Μονάχου „Αριστοτέλης“ με παραδοσιακές ελληνικές στολές και η μαθήτρια του Ευρωπαικού Σχολείου Μονάχου Βασιλεία Βαλάση με βαυαρική στολή στόλισαν κυριολεκτικά την ωραία αυτή θρησκευτική εκδήλωση.

Η όλη τελετή είχε μεγάλη απήχηση στα βαυαρικά μέσα ενημέρωσης. Οι τέσσερις μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες του Μονάχου Süddeutsche Zeitung, Münchner Merkur, Abendzeitung και Welt Kompakt έδωσαν μεγάλη δημοσιότητα. Επίσης η Βαυαρική Ραδιοφωνία και άλλοι τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί Μονάχου αναφέρθηκαν διεξοδικά στο γεγονός αυτό, ενώ η Βαυαρική τηλεόραση αφιέρωσε τρεις ξεχωριστές εκπομπές στον εορτασμό.

Δημοφιλείς αναρτήσεις