Μεγάλη Παμπελοποννησιακή Θρησκευτική Πανήγυρις Αγ. Νικολάου Σπάτα




Κατά την εορτήν της Προόδου των τιμίων λειψάνων του Αγίου Νικολάου Επισκόπου Μυρων της Λυκίας του Θαυματουργού, που τελείται στις 10 Μαΐου, θα γίνουν στο Ιερό Παμπελοποννησιακό Προσκύνημα αυτού στα ΣΠΑΤΑ - ΑΧΑΪΑΣ οι κάτωθι θρησκευτικές εκδηλώσεις:


Στις 9 Μαΐου ημέρα Δευτέρα και ώρα 7.30 το βράδυ θα γίνη ο μεγάλος πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίον θα χοροστατήση και θα ομιλήση ο Ποιμενάρχης μας Σεβ. Μητροπολίτης Ηλείας κ. ΓΕΡΜΑΝΟΣ.
Το μεσονύκτιο της ιδίας ημέρας θα τελεσθή νυκτερινή Αρχιερατική θεία Λειτουργία από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπον Ωλένης κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΝ.
Την Τρίτη 10 του Μηνός Μαΐου το πρωϊ, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. ΓΕΡΜΑΝΟΣ θα τελέση την πανηγυρική θεία Λειτουργία, θα ομιλήση και εν συνεχεία μετά του Επισκόπου Ωλένης κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ θα προστή της Λιτανεύσεως της Σεπτής Εικόνος του Θαυματουργού Αγίου Νικολάου έως τις βρύσες του Προσκυνήματος.
Το απόγευμα της ιδίας ημέρας και ώρα 6 θα ψαλή Παράκλησις εις τον Άγιον υπέρ υγείας πάντων.
Έχουν προσκληθεί να παραστούν οι Αρχές των Νομών Αχαΐας και Ηλείας και όλοι οι χριστιανοί της Ηλείας, των Πατρών και των άλλων περιοχών της Πελοποννήσου, που ευλαβούνται τον Άγιο ΝΙΚΟΛΑΟ να συμμετάσχουν στις Ιερές αυτές ακολουθίες, προσκυνήσουν την σεπτή Εικόνα του Θαυματουργού Αγίου και να προσφέρουν χαρά και στοργή με τις προσευχές τους και την παρουσία τους στα προστατευόμενα παιδιά του Αγίου μας.

Άγιος Νικόλαος ΣΠΑΤΑ

Η Ιερά μονή Αγίου Νικολάου (Σπάτα) Βρίσκεται στο 17o χλμ. ανατολικά της Βάρδας και 1.500 μέτρα από το Χωρίο Σπάτα.

Η Μονή κτίσθηκε πριν 200 περίπου χρόνια εκεί όπου ευρέθηκε η ιερή εικόνα του Αγίου Νικολάου και απετέλεσε την αιτία της περαιτέρω αναπτύξεως της. Δύο εκδοχές υπάρχουν για την εύρεση της εικόνας. Η πρώτη είναι ότι η εικόνα ευρέθη από κάποιο βοσκό ο οποίος ακολουθώντας ένα του ζώο τον οδήγησε στην πηγή, του Αγίου απ’ την οποία αυτό έπινε νερό. Η δεύτερη ότι, άλλοι βοσκοί που είχαν τα ζώα τους στο απέναντι της Μονής βουνό είδαν μια λάμψη, η πορεία της οποίας απ’ τη Δύση προς την Ανατολή τερμάτιζε στο μέρος όπου σήμερα βρίσκεται η Μονή.
Κατόπιν έρευνας βρήκαν την Αγία εικόνα.
Η Μονή αποτελείται από τρία κτιριακά συγκροτήματα το παλαιότερο είναι ο Ναός, το μικρό αρχονταρίκι, η τράπεζα, παλαιοί μικροί ξενώνες κτλ. Το δεύτερο είναι κτίριο του ορφανοτροφείου της Μονής, και το τρίτο Ξενώνες και αίθουσα φιλοξενίας.

Η Μονή εορτάζει τρεις φορές το χρόνο. Στις 6 Δεκεμβρίου ημέρα μνήμης του αγίου. Την 10ην Μαΐου ιδιαίτερα και πιο πανηγυρικά, ημέρα μετακομιδής του ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου από τα Μύρα της Λυκίας προς το Μπάρι της Ιταλίας. Και κατά την εορτή της Αγίας Πεντηκοστής.

Τα μαρτυρούμενα θαύματα του Αγίου είναι πάμπολα γι’ αυτό και κατά τας πανηγύρεις του η Μονή κατακλύζεται από πλήθος προσκυνητών από την Ηλεία και την Αχαϊα κυρίως αλλά και από πολλά μέρη της Ελλάδος.

Δημοφιλείς αναρτήσεις