Εκδημίαν του Σεβ. Μητροπολίτου πρώην Ηλείας κυρού Γερμανού

 


img_5507

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας ανακοινούται εις τον Ιερόν Κλήρον, τας Μοναστικάς Αδελφότητας, τους Άρχοντας και το ευσεβές ποίμνιον της Ιεράς Μητροπόλεως ημών την εις Κύριον Εκδημίαν του Σεβ. Μητροπολίτου πρώην Ηλείας κυρού Γερμανού (Παρασκευοπούλου), ο οποίος επί 60 και πλέον έτη διηκόνησε με πίστη, αφοσίωση και ειλικρίνεια την Ιεράν Μητρόπολιν.

Έφυγε για το Επουράνιο Θυσιαστήριον ο Πνευματικός μας Πατέρας, που κατέστη ο Διδάσκαλος και Πνευματικός καθοδηγητής με την βιοτήν του και τον σοφόν λόγον του.

Ήτο ο παρηγορητής και ο συμπαραστάτης κάθε πονεμένου και κατατρεγμένου ανθρώπου.

Ήτο ο νομικός συμπαραστάτης κάθε αδικουμένου που προσέφερε τις υπηρεσίες του για να τον απαλλάξη από την άδικη κατακραυγή.

Ήτο ο Πατέρας και Προστάτης κάθε ορφανού, που εύρισκε θαλπωρή και πατρική αγάπη και στοργή στα οικοτροφεία της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ήτο ο Θείος Διδάσκαλος, που κατηχούσε Ορθόδοξα και αποτελεσματικά το ποίμνιό του και το οδηγούσε στον Θεάνθρωπον Κύριον, που είναι η οδός, η αλήθεια και η ζωή, για να εύρουν πλησίον Του το πλήρωμα της ψυχής τους.

Ήτο ο Νομοδιδάσκαλος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, και ανεπανάληπτο Μέλος αυτής και έχαιρε τον σεβασμόν και την αγάπην όλης της Ιεραρχίας και υποκλίνοντο ενώπιον της γνήσιας ακέραιας προσωπικότητος.

Ήτο πολλά χρόνια μόνιμο Μέλος της Συνοδικής Επιτροπής επί των Νομοκανονικών, και έδωσε με την παρουσία του και τις νομικές του γνώσεις μία καλή και ανεπανάληπτη μαρτυρία.

Ήτο ο άξιος πηδαλιούχος της κατά Ηλείαν Εκκλησίας που με τον αδαμάντινον και ακέραιον χαρακτήρα του ακτινοβολούσε και με το φως του Χριστού κατηύθηνε το σκάφος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας εις υπήνεμους λιμένας.

Ήτο ο χαρισματούχος άνθρωπος και ευλογημένος από τον Θεόν να δει τους καρπούς των μόχθων του να ευωδούνται και να συνεχίζουν το καρποφόρο έργον του τα πνευματικά του παιδιά, που με διάκριση και σωστή επιλογή του τα επέλεξε.

Ήτο ο χαρισματούχος και πολυτάλαντος κληρικός που κράτησε καθ' όλη την επίγεια ζωή του τον ανεκτίμητο θησαυρόν, την ακλόνητον πίστιν του εις τον Ιησούν Χριστόν, τον Σωτήρα και Λυτρωτήν όλου του κόσμου και δια του οποίου είχε οσιακόν τέλος και μετέστη εις το Επουράνιον Θυσιαστήριον για να συνεχίζη εκεί την αέναον θείαν Λειτουργίαν και τις προσευχές του για μας, ώστε ο Θεός της αγάπης και της σωτηρίας μας να μας οδηγήση στα δεξιά του θρόνου του Θεού και Πατρός μας.

Είμεθα πεπεισμένοι ότι έχει περάσει στο πάνθεον των αθανάτων και έχει γραφθή στο Βιβλίον της ζωής και της αθανασίας και τον παρακαλούμεν, όπως επί της γης, έτσι και εν ουρανοίς να συνεχίζει τις πρεσβείες του προς τον Ελεήμονα Θεόν για όλους μας, ώστε να κερδήσουμε και εμείς τον στέφανον της αιωνιότητος.

Γνωρίζουμε εις τον ευσεβή λαόν της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας ότι το σκήνωμά του θα ευρίσκεται εις λαϊκόν προσκήνυμα σήμερα Τετάρτη 22-2-2023 εις τον Μητροπολιτικόν Ναόν του Αγίου Νικολάου Πύργου από ώρα 2 μ.μ έως της εξοδίου ακολουθίας, αύριο Πέμπτη ώρα 1 μ.μ.

Ο Μητροπολιτικός Ναός θα παραμείνη ανοικτός καθ' όλην την διάρκεια της ημέρας και της νυκτός και θα τελούνται ακολουθίες και αναγνώσματα.

Σήμερα το απόγευμα και ώρα 5 μ.μ. θα τελεσθή Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ηλείας κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.

Ώρα 11 μ.μ θα τελεσθή ο Όρθρος και η θεία Λειτουργία.

Αύριο Πέμπτη και ώρα 7 έως 10.30 π.μ. θα τελεσθή ο Όρθρος και Αρχιερατική θεία Λειτουργία υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Ηλείας κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.

Ώρα 1 μ.μ. θα τελεσθή η Εξόδιος ακολουθία υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ με την συμμετοχήν πλειάδος Αρχιερέων.

Μετά το πέρας της Εξοδίου ακολουθίας πεζή θα ακολουθήσουμε τον οδόν Γερμανού προς το Κοιμητήριον των Αγίων Πάντων Πύργου, όπου θα γίνη ο ενταφιασμός του σκηνώματος του αειμνήστου πνευματικού μας Πατρός και Ποιμενάρχου ΚΥΡΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας

Δημοφιλείς αναρτήσεις