Εγκύκλιος Χριστουγέννων

Ο Μητροπολίτης Ηλείας ΓΕΡΜΑΝΟΣ

Προς

Τον Ιερόν Κλήρον, τους εντιμοτάτους Άρχοντας

και τον ευσεβή Λαόν της Ιεράς ημών Μητροπόλεως,

Παιδιά μου αγαπητά,

"Ιδού ευαγγελίζομαι υμίν χαράν μεγάλην, ήτις έσται παντί τω λαώ, ότι ετέχθη υμίν σήμερον Σωτήρ, ος εστίν Χριστός Κύριος".

Αυτά τα λόγια του Αγγέλου του Θεού προς τους ποιμένες την νύκτα εκείνην της Γεννήσεως του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, με τα οποία ανήγγειλε την Γέννησί Του και τα οποία μόλις προ ολίγου ακούσαμε στο Ευαγγέλιο, θέλω και εγώ να επαναλάβω τούτη την στιγμή σε σας. Μακάρι δε να ακουσθούν από ολόκληρη την ανθρωπότητα, που βρίσκεται σ’ οικονομική κρίσι και ηθική εξαθλίωσι· Να ακουσθούν από τις ανθρώπινες κοινωνίες που ψάχνουν να βρουν Σωτήρα στα Διεθνή Νομισματικά Ταμεία, στις Τράπεζες και τα άλλα Οικονομικά φόρουμ, που συνήθως αντί να βοηθούν υποδουλώνουν τους ανθρώπους.

Τα λόγια αυτά του Αγγέλου να ακουσθούν από όλους μας, γιατί η Γέννησις του Θεανθρώπου Κυρίου φέρνει τον εκπεσόντα άνθρωπον και πάλιν κοντά στον Θεό, που είναι η πηγή της ζωής και της χαράς της ζωής. Γιατί με την Γέννησι του Χριστού ανατέλει ο Ήλιος της Δικαιοσύνης και αποδιώχνονται τα υλικά, κοινωνικά και ηθικά σκοτάδια, που προκαλούν στον άνθρωπον θλίψι και πόνο.

Νά ακουσθούν τα λόγια του Αγγέλου, γιατί με την Γέννησι του Χριστού ελευθερώνεται ο άνθρωπος από την τυραννία του Σατανά και των παθών· Καθαρίζεται η συνείδησίς του από τα πονηρά έργα και ο άνθρωπος πλέον βλέπει καθαρά πού πηγαίνει και πώς βαδίζει στην ζωή. Δια τούτο δεν σκοντάφτει και δεν πληγώνεται εύκολα, αλλά χαίρει και ευφραίνεται, ακόμη και όταν βρίσκεται σε ανθρώπινες δυσκολίες.

Αγαπητοί μου,

Μόνον η Γέννησις του Σωτήρος Ιησού Χριστού μπορεί να φέρη λύτρωσι και σωτηρία στους ανθρώπους και να τους γεμίση από αληθινή και μόνιμη χαρά. Όταν βέβαια οι άνθρωποι αναγνωρίζουν τον Γεννηθέντα Ιησούν Χριστόν Σωτήρα και Λυτρωτή τους και ζουν σύμφωνα με το θέλημά Του.

Αυτήν την χαράν εύχομαι να φέρη σήμερα η Γέννησις του Χριστού και σ’ όλους μας, στην κοινωνία μας, στην Πατρίδα μας και σ’όλον τον κόσμον. Αμήν.

Διάπυρος προς τον Σαρκωθέντα Θεάνθρωπον Κυριον ευχέτης

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο Ηλείας ΓΕΡΜΑΝΟΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις